Begeleiding bij het gepest worden op school of werk

Gepest worden op school, de sportclub, op het werk of in de buurt komt vaker voor dan we denken. Iedereen is er in zijn leven wel eens mee in aanraking geweest, soms als de pester of als gepeste, maar ook als meeloper of degene die het pesten op een afstand zag gebeuren. Pesten gebeurt op verschillende manieren, bijvoorbeeld door iemand uit te schelden of buiten te sluiten of met fysiek geweld. Ook het afpakken van spullen of het kapot maken daarvan, het stelen van eigendommen of door het pesten via internet. Of je nu een kind bent of een volwassen persoon, zodra je gepest wordt kan dat een grote en levens veranderende impact hebben.

Onderzoek heeft geleerd dat er geen algemene reden is om iemand te pesten. Het is niet zo dat alle mensen die gepest worden eenzelfde uiterlijk hebben of zelfde achtergrond of zelfde kledingkeus. Vaak heeft het te maken dat een bepaalde groep of persoon gewoon op een bepaald willekeurig moment een willekeurig iemand uitkiezen om te pesten. Echter blijkt dat het merendeel van de personen die gepest worden wel vaker iets verlegen of introvert zijn, vaker gevoeliger of empathischer zijn en wat vaker moeilijker contact kunnen maken met anderen die deze kwaliteiten niet hebben.

Welke leeftijd je ook hebt, gepest worden is niet leuk en je kunt er veel last van hebben én houden. Het pesten kan invloed hebben op wat je denkt, wat je doet en hoe je naar jezelf kijkt. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme dreun en je kunt je onzeker, minderwaardig, angstig en zelfs eenzaam gaan voelen, wat ook gewoon een logisch gevolg kan zijn.
Gepest worden geeft stress en door deze constante stress kunnen ook allerlei (lichamelijke) klachten ontstaan zoals problemen met concentratie, buikpijn, hoofdpijn, slechte nachtrust, angstige gevoelens en soms ook bedplassen. Op latere leeftijd kan het pesten gevolgen hebben op sociaal en relationeel vlak.

Het trauma van gepest zijn of van het pesten van anderen kan diepe indruk hebben op je welzijn. Je gedachten en de ervaringen die je daardoor hebt opgedaan hebben je wel gebracht waar je nu bent. Om deze kracht volledig te gaan omarmen en eigen te maken, zijn er methodes in te zetten die jou helpen om de positieve balans weer terug te krijgen in je leven.

Wil je een afspraak maken? Ja, dat wil ik!